Aktualności
PROJEKT „Dbamy o kondycję fizyczną i psychiczną poprzez zdrowe odżywianie”
16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji, rok temu, Fundacja Auchan ogłosiła międzynarodowy nabór projektów, pod hasłem #łączynastocodobre. W ramach tej inicjatywy powstał w naszym Ośrodku: Projekt dla Szkoły Przysposabiającej do Pracy „Dbamy o kondycję fizyczną i psychiczną poprzez zdrowe odżywianie”
W roku szkolnym 2022/2023 rozpoczęliśmy jego realizację. Projekt adresowany jest dla uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy, absolwentów i rodziców. Prowadzony jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Dzieci Specjalnej Troski „ARKADIA”.
Celem projektu jest:
- wyposażenie kuchni w profesjonalny sprzęt, urządzenia, narzędzia i przybory,
- propagowanie zdrowego odżywiania,
- nauka przygotowywania podstawowych posiłków: śniadanie, obiad i kolacja,
- nauka robienia odpowiedzialnych zakupów służących zdrowiu,
- zapoznanie z największymi pułapkami niezdrowego jedzenia,
- większe spożycie warzyw i owoców,
- nauka estetyki podawania posiłków,
- nauka dekoracji stołu w zależności od okoliczności,
- nauka uprawy roślin jadalnych i kwiatów w donicach i przydomowych ogródkach,
- wspólne spożywanie posiłków jako forma jednoczenia i rozwijania więzi społecznych, rodzinnych i pokoleniowych,
- nauka kulturalnego spożywania posiłku – bez pośpiechu, w przyjaznej atmosferze,
- nauka sporządzania potraw świątecznych i regionalnych,
- nauka sporządzanie przetworów z warzyw i owoców – kiszonki, mrożonki, konfitury,
- nauka utylizacji resztek i wyrabianie nawyków segregowania odpadów,
- wdrażanie do wspólnych prac porządkowych po zakończeniu posiłku,
- umiejętności nabyte w trakcie projektu będą służyć uczniom przez całe życie.
Odbyły się już pierwsze warsztaty, na których poznawaliśmy nową pracownię, uczyliśmy się bezpiecznego obsługiwania sprzętu kuchennego i sporządzaliśmy zdrowe i wartościowe potrawy, które bardzo nam smakowały.
« powrót
-
Kategorie: Szkoła